Scara

Viața parohiei Decembrie 13, 2011

Augustina, o bătrânică născută acum 71 de ani în ajunul Crăciunului, pe lângă celelalte necazuri adunate o viață întreagă mai are unul cu totul neobișnuit. Pentru a ajunge în curtea casei, în care locuiește de mai bine de 30 de ani ,trebuie să escaladeze un zid de 2 metri ajutându-se doar de o scară metalică. Și parcă acest lucru nu ar fi suficient, scara este la marginea unui drum intens circulat de către mașini. Urcarea pe această scară este un lucru anevoios și periculos chiar și pentru un tânăr și devine aproape imposibil dacă mai trebuie să ducă și vre-o sacoșă de cumpărături. Iar toate acestea sunt cu mult mai grave având în vedere vârsta și bolile Augustinei.

De mai multe ori a căzut de pe această scară, ultima dată lovindu-se destul de grav la cap încât a necesitat o internare de trei săptămâni. Puțin a lipsit ca în timpul acestor căzături să fie accidentată și de mașinile care circulau cu viteză pe acolo.

Cum de s-a ajuns într-o astfel de situație?

Zidul din fața casei, de pe strada Toma Cozma, a fost ridicat acum câțiva zeci de ani cu scopul de a împiedica alunecarea terenului puternic măturat de apele pluviale și de multele izvoare subterane prezente pe acest versant al Dealului Copou. Pe atunci nu se punea problema căii de acces deoarece exista o cărăruie pe pământul nelocuit al vecinilor din spatele casei. După 1989, însă, vecinii au ridicat o casă și au închis acea cale de acces către strada Tăcuta încât locuitorii de la numărul 56 al străzii Toma Cozma s-au trezit că nu mai pot intra sau ieși din propria curte.
Au încercat în mai multe rânduri să rezolve această problemă, dar nu s-a reușit nimic.

Ce s-ar putea face?

Ne gândim că singura soluție de rezolvare a acestei situații stranii este solicitarea ajutorului Primăriei Municipiului Iași. Și anume, dărâmarea unei mici porțiuni din zidul ce blochează accesul către casă și construirea unei scări în trepte ușor de utilizat de o persoană bolnavă în vârstă de 71 de ani.

Deși necazurile Augustinei sunt multe (boli, sărăcie, lipsa utilităților – apă, curent electric, gaz, canalizare), sperăm ca în cel mai scurt timp să putem aduce acestei familii o veste bună în ceea ce privește accesul în condiții decente la propria locuință.